Repertoire/geschiedenis

Sinds de oprichting van in 1945 zijn er door Vox Laeta van meer dan 200 verschillende componisten werken uitgevoerd.

Bovenaan deze pagina staan ze vermeld.

 

Een aantal posters geven een indruk van de diverse concerten die Vox Laeta de afgelopen jaren heeft gegeven.


Een belangrijke bijdrage aan het repertoire en het niveau van Vox Laeta kan aan de toenmalige dirigent Jan van der Meer worden toegeschreven.

Jan van der Meer wordt in 1928 geboren in een tuindersgezin in Roelofarendsveen. Al op jonge leeftijd is hij met muziek bezig. ,,Het was een wonderkind als het om muziek maken gaat’’, zegt zijn zoon Ton.

Carrière

Als oudste van acht kinderen heeft hij het geluk dat hij mag doorleren. Na de lagere school gaat hij naar het Bonaventura in Leiden om daarna, als een van de eersten uit Roelofarendsveen, naar het Conservatorium te gaan. Een glansrijke carrière volgt. Hij wordt organist en koordirigent in de Leidse Lodewijkskerk, reist als pianist de hele wereld over, en speelt - onder andere in het Residentie Orkest - naast piano ook celesta en klavecimbel. Ondanks de vele successen blijft Van der Meer een bescheiden man, zeggen zijn zoons. Hans: ,,Hoogdravendheid en elitair gedrag schuwde hij.’’

Vox Laeta

Misschien is het juist wel daarom dat hij 47 jaar lang dirigent is van het Veense amateurkoor Vox Laeta, dat voor hem niet onderdeed voor de professionele muziekwereld. ,,Het gaat in beide gevallen om de muziek zo goed mogelijk te brengen’’, zei hij in 2001 in de documentaire ’Toonkunstenaar in ’n tuindersdorp’. ,,En dan is het natuurlijk bij een amateurkoor een enorme uitdaging om te proberen dat te bereiken. En als dat lukt, kan het juist nog een grotere vreugde zijn dan wat je zelf met minder moeite voor elkaar krijgt. Dat kan zelfs een wonder zijn.’’

 

(uit het Leidsch Dagblad)

Documentaire uit 2001 over musicus Jan van der Meer (1928-2017), die gedurende 47 jaar (1954-2001) dirigent was van Vox Laeta uit Roelofarendsveen. Regie: Astrid van den Berg.