"Er is een roos ontsprongen op bladzijde 13"

Deze aankondiging werd in plat Veens gedaan door Gerrit Kuiper, tuinder én dirigent in de kerk van Maria Presentatie in mijn jonge jaren tijdens de Kerstmis-mis. Met dit lied begon het zingen van kerstliederen uit de uitgereikte bundel, die achterin de kerk beschikbaar was.

Vele jaren later, zo rond 1995, zong ik in een vocaal ensemble in de nachtmis in de Waalse kerk, die is gelegen in een omheinde hof aan het einde van de Kalverstraat in Amsterdam. Daar klonk een wat ander geluid. Dominee André Troost -prachtige naam voor een dominee- las een kerstkaart voor, die hij had ontvangen: van uitvaartorganisatie Monuta. ‘Prettige Kerstdagen’, luidde de aanhef, ‘en we gaan in het volgend jaar voor 10 % meer omzet!’

‘Een wat vreemde uitspraak’, sprak de dominee, ‘want wat betekent dit? Moet ik voor meer aanmeldingen zorgen, komt er een forse stijging in het aantal overledenen of moet de concurrentie worden afgetroefd? En waarom staat dit op een kerstgroet?’ Hij gebruikte het als een opstap om de échte betekenis van het Kerstfeest te benoemen en had zo zijn twijfels over deze commerciële insteek..

 

Nu -in 2023- lijkt dit nog wat verder door te schieten: de kerstinkopen stevenen af op een omzet van € 5,5 miljard, we zingen vooral ‘Rudolph, the red-nosed reindeer’, ‘Jingle Bells’ en ‘White Christmas’. Kerstmis gaat vooral over gezelligheid, kadootjes, lekker eten en dikke pakken sneeuw.

 

Maar…. : is het niet leuk om met elkaar wat ‘oude’ kerstliederen te zingen over de geboorte van Christus of ‘vrede op aarde’. Er zijn er genoeg: ‘Komt allen te samen’, ‘Er is een kindeke geboren op aard’, ‘Stille Nacht, Heilige nacht’ en er zijn er nog veel meer. Of ‘Happy Xmas, war is over’ van John Lennon als het je om de vrede gaat.

En sta dan ook even stil bij de mensen in Oekraïne en Rusland, die een zoon of dochter in de oorlog zijn kwijtgeraakt, de slachtoffers van terreur in Israël en de bevolking van de Gazastrook, die op de vlucht is geslagen. Ook dichterbij in Ter Apel vinden we mensen, die niet voor de lol op de vlucht zijn.

Kerstmis geeft gelegenheid om je te bekommeren om de medemens. Dichtbij, in je eigen gezin en omgeving, maar ook voor hen, die wat verder weg zijn. Dat is toch een mooie kerstgedachte?

Zalig kerstfeest en een goed begin van het nieuwe jaar!

 

Martien Wesselman

Reactie plaatsen

Reacties

Ria de Vrind
5 maanden geleden

Wat een mooie blog, Martien! De strekking is mij uit het hart gegrepen. Het kerstfeest van tegenwoordig gaat vaak voorbij aan de eigenlijke bedoeling en we doen er bijna allemaal aan mee. Goed om weer eens op de feiten re worden gewezen!

Mona
5 maanden geleden

Leuk dat je dit bespreekt Martin. In dit kader heb ik nog wel een tip voor iedereen.
Elke zaterdagnacht van 12.00 tot 01.00 uur is op de radio het EO-programma De Ongelooflijke Radio met interessante gasten en onderwerpen. Ik luister er heel graag naar.
Afgelopen zaterdag ging het over de geschiedenis van het kerstlied. Boeiend, omdat de functie van kerstliederen en de manier waarop dit in de kerk werd gezongen werd besproken. Echt een aanrader om terug te luisteren via Radio Gemist of via De Ongelooflijke Podcast. Hele mooie liederen die iedereen zal herkennen, omdat we het meeste ooit zelf met Vox hebben gezongen. Leuke anekdotes ook, zoals de bespreking van de tekst van Adam Lay Y-Nounden.

Mona
5 maanden geleden

Typfoutje: het is natuurlijk Adam Lay Y-Bounden

Thijs Witteman
4 maanden geleden

Die Gerrit Kuiper. Mijn leverancier van grauwertebonen. Ook zijn nazaten hebben mij nog jaren ervan voorzien.