Het Jongerenkoor en ik

Op mijn laatste verjaardag (tot nu toe!) kreeg ik een langspeelplaat cadeau. Terwijl ik geen platenspeler heb of ambieer. Een van mijn zonen had hem gevonden tussen tweedehands exemplaren. De titel van de plaat is “Meerburg zingt”. Na het uitslapen van mijn verjaardagsroes ben ik, koorlid zijnde van de voormalige Meerburgkerk, thans De Goede
Herder, meteen gaan googelen. Daarbij vond ik, dat de plaat in 1974 is uitgebracht. En dat daaraan meegewerkt hadden alle koren van de Meerburgparochie, inclusief het jongerenkoor.

Nu treft het, dat ik in die tijd dirigent was van het Dekenaal Jongerenkoor in Roelofarendsveen, Oude Wetering, Rijpwetering en Oud Ade. En dat ook wij in die tijd een opname hebben gemaakt van mijn koor, het parochiekoor van de Petruskerk in Roelofarendsveen en een gelegenheidskinderkoor. Een opname van mei 1973.

Het zal u niet verbazen dat alle knallers van die tijd op allebei de opnamen terug te vinden zijn: “Iedere dag zijn wij op reis”, en de spetterende meezingers “Geef mij kracht” en “Dag en nacht Heer”.
Nummers die iedereen meteen gaat meelallen als ze worden ingezet.

Dat waren nog eens tijden. Achteraf gezien in de nadagen van het jongerenkoor. Er werden heilige teksten geschreven op bestaande melodieën en een delegatie van het koor praatte mee over de samenstelling van de liturgie.

Nadagen, want de eerste beatmissen vonden eerder plaats. Al in 1966 begeleidden drie broers van mij, die samen met een vriend de beatgroep BUTTS vormden een mis in Hoogmade en in 1967 in de Antoniuskerk in Leiden.
In de recensie in de Leidsche Courant van 24 april van dat jaar staat dat het een eerste stap is naar aangepaste eucharistieviering. (Maar ook dat er nog wat gedaan moet worden aan de balans tussen stemmen en instrumenten en aan deelname van het kerkvolk.)

Van mijn eerste AOW in 2002 heb ik een kennismakingscursus dirigeren betaald. Nog vóór ik aan solliciteren kon denken werd ik gevraagd om dirigent te worden van een…………… Jongerenkoor: JOY uit Oud Ade en Rijpwetering.
Ik heb toen ja gezegd onder voorwaarde dat er geen liederen meer gezongen konden worden uit het repertoire van de 70-er jaren. Eén is er tussendoor geglipt: “Iedere dag” op de melodie van “The sound of Silence”. Bijna vijftien jaar heb ik daar muzikale leiding mogen geven. Een gouden tijd.

JOY was qua leeftijd allang geen jongerenkoor meer. Van een aantal leden heb ik het oma-worden meegemaakt. Maar muzikaal gezien was er wel degelijk verwantschap met de zeventiger jaren. Het repertoire bestond uit popmuziek en populaire klassieken. En aan menige meezinger werd een eigen tekst meegegeven.
Wat een onverwacht cadeau al niet teweeg kan brengen.


Thijs Witteman.

Reactie plaatsen

Reacties

Martien Wesselman
4 maanden geleden

Mooie geschiedenis in kort bestek en een bewijs,dat de AOW wel degelijk belangrijk is. Je mag er trots op zijn, Thijs